Utbildning
Diplomerad Kost- & Näringsrådgivare

Studieplan Diplomerad Kost & Näringsrådgivare

bild 1

Diplomerad Kost- och Näringsrådgivare På Masesgården

Del 1: 26 - 31 aug 2017 (6 dagar).

Del 2: 28 okt - 2 nov (6 dagar).

Innehåll i utbildningen:

Teori
Praktisk Matlagning
Kostrådgivning med individuellt kostprogram
Föreläsning
Kostskolans receptinnehåll

Diplomerad Kost & Näringsrådgivare

Mat som medicin Att få hjälpa och lära människor att må bättre genom matens värde och näringens betydelse är viktigt och nödvändigt för att nå balans och välmående. Som Kost & Näringsrådgivare kommer du att på ett professionellt och förtroendegivande sätt ge råd om matens värde, delge recept som passar klienten och genomföra individuella livsstilsprogram. Utbildningen pågår under 12 dagar fördelat på två perioder som motsvarar 75 studietimmar med lärare. Förutom lärarledda lektioner beräknas cirka 100 timmar egenstudier. Utbildningen inkluderar teori och praktisk matlagning, litteratur, receptpärm med cirka 400 recept och KNutrimeter som är ett frågeformulär. Vi varvar teori med redovisning av Nutrimeter, föreläsningar och matkunskap. Utbildningskompendium, Nutrimeter/frågeformulär och receptpärm ingår i utbildningen. Mellan utbildningsperioderna sker egenstudier och praktisk träning på klienter, matlagning efter givna recept och att förbereda en föreläsning på ca 20 minuter. Praktiska och teoretiska prov ingår v id andra utbildningstillfället. Diplom erhålls efter genomförd och godkänd utbildning. Utbildningen passar också som kompetensutveckling för kockar, hälsopedagoger, friskvårdsterapeuter, coacher, personliga tränare, sjukgymnaster, massörer, hudvårdsterapeuter och andra yrkesgrupper.

Vad innebär Kost- & Näringsrådgivning?

En Kost & Näringsrådgivare hjälper sina klienter att tänka sunt och individuellt på ett professionellt, inspirerande och enkelt sätt. Med hjälp av Nutrimeter som klienten fyller i vid första besöket kan Kost & Näringsrådgivaren se klientens förhåll-ningssätt till mat, stress, motion, sömn och allmän trivsel. Efter gemensam genomgång av Nutrimetern ger Kost & Näringsrådgivaren råd till förändring och matrecept som är individuellt anpassad och möjlig att genomföra. Efter cirka tre veckor är det dags att göra en uppföljning. Kost & Näringsrådgivaren hjälper sin klient att komma vidare med ytterligare värdefulla råd och matrecept för att få en bestående och individuell livsstilsförändring. Ofta vill klienten komma tillbaka ytterligare en eller flera gånger för att successivt lära sig laga den mat och göra de förändringar som är nödvändiga. Varje besök är beräknat till en timma.

Innehåll i utbildningen

Teori
Kroppen och näringen.
Näringslära - näringsfysiologi är utbildningens område som innebär kroppens näringsämnen och upptag. Denna del behandlar sambanden mellan kost och hälsa, kostvanor och näringsbehov. Den behandlar också vilka mängder som behövs av respektive näringsämne. Näringsläran är som vetenskap drygt 100 år gammal.
- Protein
- Kolhydrater
- Fett
- Energi
- Vitaminer
- Mineraler

Tarmfunktionen är kroppens kretslopp. Normala tarmbak¬terier kan förinta sjukdomsalstrare och parasiter, de kan öka hälsan och producera nyttiga ämnen till exempel vitaminer.
Hur vitaminer och mineraler påverkar varandra. Olika vitaminer och mineraler påverkar varandras effekter. De både hämmar och stimulerar näringsupptaget.
Vitaminer och vitaminterapi
Mineraler och mineralterapi
Dygnsrytmen styr när vi bör äta och sova för att må och prestera som bäst.
Rätt balanserad kost. Syror och baser i näringen är grund¬ämnesföreningar. Njurarna reglerar sitt innehåll av syror och baser för att hålla en konstant surhetsgrad eller pH värde.
Antioxidanter
Enzymer är kroppens katalysatorer och specifika substanser som finns i alla levande celler.
Hormoner är ett stort antal ämnen som på olika sätt och i olika kombinationer påverkar vår kropp under hela livet.
Glykemiskt index - Kolhydratrika livsmedel med högt GI-värde kallas i samband med GI-baserade dieter ofta för "snabba kolhydrater", medan de med lågt GI-värde kallas för "långsamma kolhydrater".
Matfilosofiska levnadssätt
Är kosttillskott nödvändigt?
Socker och sötningsmedel - inverkan på kroppen
Stress - kroppens reaktion på en längre tid av stress
Vatten - livets källa
Allergi - med rätt kunskap blir alla födoallergier lättare att hantera, både för den som själv är drabbad och omgivningen.
Mat som medicin och medicinalväxter
- Mat som förebygger sjukdomar
- Måltider som skyddar din hälsa
- Mat vid förhöjda kolesterolvärden
- Mat vid högt blodtryck
- Mat vid diabetes typ 2
- Mat vid energilöshet
- Mat vid uppstötningsproblem
Alger - det bortglömda livsmedlet. Havets växter består till största delen av alger. I havet produceras havsalger som genom solens inverkan ger möjlighet till upptag av spårämnen, vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror. Detta fenomen kallas fotosyntesen.
Våra vanligaste kryddor och örter - medicinska effekter
Våra vanligaste groddar
Våra vanligaste bönor

Functional Foods betyder funktionella livsmedel och inne¬bär nya sammansättningar av livsmedel och näringsämnen för att främja vår hälsa.

Kostrådgivning med individuellt kostprogram
Eleverna får själva fylla i en Nutrimeter för att ha möjlighet att rätta till näringsstatus och levnadssätt under utbildningens gång.
Genomgång av Nutrimetern inför hemuppgiften.
Redovisning av Nutrimetern för godkännande.

Föreläsning
Förmedla kunskap genom inspirerande framförande och pedagogiska texter med matutställningar.
Föreläsning inför grupp.

Kostskolans receptinnehåll
Bra och mättande frukostar
Mellanmål med frukt, bär, nötter
Bra kombinationer för smörgås som mellanmål
Välkommen till bords - recept för ett bra liv
Sunda val av smårätter och sallader
Smart av kål - recept med olika kålsorter (näringsberäknade)
Soppor i mängder
Kryddiga såser, guckor och smakrika dressingar
Köket doftar nybakat av långtidsjästa surdegsbröd
Middagsakuten - tidsangivna recept
Maten är den bästa medicinen
Alger och miso
Grodda - färsk näring året runt
Mjölksyrejäsning
Ris - hirs - bovete och quinoa
Njut av torkad mat året runt
Raw food - levande föda
Vegetariska vegetter - tofurecept
Efterräter, smakliga dopp, nötgodis och nyttiga bars
Mat i balans - sund viktminskning
4 veckors meny med ca 1550-1800 kcal per dag.
Örtguide med medicinska effekter
Kcaltabell i livsmedelsgrupper
Proteintabell
Fettsyretabell
Vitamin och minerallistor

Many Ways AB

Fyll i formuläret nedan för att tipsa din vän om denna sida.






 

Boka vistelse hos oss!

Klicka här!

 

Ta del av Masesgårdens
nyheter & erbjudanden
i vår bulletin

Siljansnäsvägen 211 Grytnäs, 793 92 Leksand.
Tel: 0247-645 60 Fax: 0247-122 51 info@masesgarden.se