Masesgården är Sveriges enda riktiga hälsohem. Vi håller fast vid den ursprungliga ideologin och har en helhetssyn på hälsa. Motion är en av våra grundpelare och har varit det sedan Masesgården startade 1976. Sedan 2001 äger och driver Staffan Malmqvist Masesgården. Här följer några tankar om motion från honom.

NÅGRA ORD OM MOTION FRÅN VÅR VD STAFFAN MALMQVIST
Numer hinner jag inte hålla i föreläsningar här på gården men vill här dela med mig av några av mina tankar kring motion. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Och vi börjar där – med hjärtat:

HJÄRTAT OCH BLODVOLYMEN
Motion ökar hjärtmuskelns slagvolym, och blodvolymen. Cellernas förmåga att omsätta syre och näring till energi ökar och du får bättre kondition och kan också hantera dagliga ansträngningar lättare. Motionen sänker blodfetterna. Det ”goda” kolesterolet HDL ökar och det ”onda” LDL minskar. Detta minskar risken för hjärt– och kärlsjukdomar, åderförkalkning, högt blodtryck och diabetes.

VIKT
Motion reducerar fetma och dess följdsjukdomar, som åldersdiabetes och ledbesvär. Det här är möjligen den viktigaste effekten eftersom fetma skapar alla möjliga följdproblem, inklusive minskad aktivitet – som i sin tur för med sig följdproblem. En riktigt ond cirkel är skapad.

MUSKELBESVÄR
Motion ökar rörligheten i ben och armar. Spänningar i axlar och nacke försvinner och risken för besvärliga belastningsskador och musarmar minskar. Alltså är motion extra viktigt för dig som har ett stillasittande arbete, se till att få in vardagsmotion som en rutin. Cykla till jobbet, ta trapporna, ha skrivaren i ett annat rum, gå in till kollegan i stället för att mejla är enkla tips. Se till att lämna kontorsstolen minst en gång/timme.

MAGE OCH TARM
Motion förbättrar tarmrörelserna. När du rör på dig ger du dina tarmar en inre massage som motverkar olika besvär och sjukdomar i mage och tarm.

BENTÄTHET
Kroppen svarar på belastning på skelettet, som vid fotens nerslag mot marken vid ett löpsteg, genom att stärka skelettet. Allt träning där du bär på din egen kroppsvikt stärker skelettet. Exempelvis motionsformer som promenader, badminton, skidåkning och något så enkelt som att gå upp och ner för trappor. Löpning och andra sporter där benen stöts mot underlaget vid hopp stärker mer, men hitta den form som passar dig och börja där.

STRESSHORMONER
Stress skapar sjukdomar. Stress på jobbet utlöser impulser att agera som vi oftast inte kan leva ut fysiskt om vi till exempel sitter i möte eller svarar på mejl. Motion däremot låter oss agera ut stressen och halten av stresshormon sjunker i kroppen.

HJÄRNAN
Motion ökar syretillförseln till hjärnan vilket har viss effekt på hjärnans funktion. När du rör på dig utlöses ”mågott-hormonet” endorfin i blodet. Endorfinet motverkar (av allt att döma, forskningen är inte entydig) störningar i hjärnans lustsignalsystem som förmedlar hormonet serotonin. Serotonin är en signalsubstans som medverkar vid reglerandet av välbefinnande, oro, ångest och andra tillstånd. En permanent störning i det systemet kan uppstå hos deprimerade personer, så att de inte får samma kick av en glädjande händelse som friska personer. Den här störningen i hjärnan gör det svårt för dem att ta sig ur depressionen. Detta motverkas av antidepressiva mediciner, som återställer balansen. Motion är ett mycket bra komplement, och ibland till och med en ersättning för medicinen. Motion ger också livslust, energi och glädje tillbaka. Det är inte för intet som det numera går att få motion utskrivet på recept – forskningsvärlden har kommit i kapp beprövad praktisk erfarenhet.

ANDNING
Löpning ökar din förmåga att andas djupt helt enkelt genom att musklerna som häver och sänker bröstkorgen används. Djupare andning motverkar som bekant stress.

PSYKET
Motion stärker psyket, du är mer nöjd med dig själv eftersom du är i bättre form. Du går kanske ner i vikt och tycker mer om ditt yttre. Du känner att du tar mer hand om dig själv, och börjar tycka att du är värd det. Kanske är den dagliga motionen din enda riktigt hållbara ursäkt för att inte svara i telefonen, snyta barn eller lösa arbetsuppgifter. Kanske är den din enda tid bara för dig själv. Självklart minskar ett sådant andningshål stress.
Du sover bättre.
Motion är också meditation. Precis som i österländska kroppsterapier som yoga och tai chi utövar du regelbunden rytmisk rörelse under regelbunden andning. Det hjälper dig att låta tankarna löpa fritt i lugn och ro. Till och med obehagliga, stressande tankar bearbetas och ältas klart så att du ser problemen klarare.

GODA MATVANOR
Mitt intryck är att jag äter bättre när jag motionerar. Efter ett pass vill jag inte ha hamburgare utan mer sallad och annan vettig mat, kanske bara för att det skulle kännas konstigt att äta osunt när jag just varit ute och jobbat på min hälsa. Jag slutar också äta för mycket, helt enkelt för att jag dricker lite mer vatten eftersom jag svettas, och att vätskan gör mig mätt. Så även om jag nu skulle kunna unna mig ”något gott” så gör jag inte det, för jag vill det helt enkelt inte. Det finns studier som visar att en rask promenad på bara 15 minuter kan reglera sötsuget.

GODA LIVSVANOR
Eftersom jag mår bättre psykiskt när jag tränar regelbundet fattar jag vettigare beslut i livet och behandlar andra med mer tålamod. Jag jobbar effektivare och är gladare tillsammans med andra människor. Jag har motionen att tacka inte bara för min hälsa, utan även för min lön och mina vänner.
Mirakelmedicin – Det är väl det minsta man kan säga. Om någon skapade ett piller med samma effekter som motion skulle han eller hon omedelbart få Nobelpriset. Och vara värd det, flera gånger om…

Hur blir det då roligt att röra på sig?
•    Börja långsamt
•    Motionera med en kompis eller flera
•    Tänk positivt, var glad att du kan motionera
•    Välj form av motion utefter din kapacitet och intresse – leta tills du hittar rätt
•    Aktivera dig till musik
•    Växla tempo
•    Motionera på olika tider
•    Bra mat
•    Informera dig, skaffa dig kunskap via böcker eller träningsforum på nätet
•    Kläderna gör motionären (unna dig snygga och funktionella kläder som du känner dig bekväm i)
•    Bra skor en förutsättning, speciellt vid löpning så du inte skadar dig och tvingas vila
•    Se dig på dig själv som en person som tränar och tar hand om sig själv

Lycka till!
Med vänliga hälsningar
Staffan